Η αρθροπάθεια δεν είναι ασθένεια, αλλά τρόπος ζωής

Κατ 'αρχάς, ένα μικρό δυσάρεστο γεγονός: η φθορά, η αραίωση του χόνδρου στις αρθρώσεις αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος γήρανσης που είναι εγγενές στο σώμα μας.στάδια αρθροπάθειαςΗ παροχή χόνδρου, η οποία πρακτικά δεν έχει τα δικά της αιμοφόρα αγγεία, επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής, και αυτό αποτελεί εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η αρθροπάθεια - μια ασθένεια στην οποία ο χόνδρος και οι ίνες των συνδέσμων γίνονται λεπτότερες, και αν μιλάμε για τις αρθρώσεις του γόνατος, επίσης και τους menisci. Αυτή η ασθένεια θα μπορούσε να θεωρηθεί ασθένεια των ηλικιωμένων, εάν οι σύγχρονοι άνθρωποι, χωρίς να το γνωρίζουν, δεν καταστρέφουν τις αρθρώσεις τους νωρίτερα. Μερικές φορές φτάνει στο σημείο ότι σημάδια αρθρώσεων εντοπίζονται ακόμη και σε εφήβους.

Η αρθροπάθεια θα μπορούσε να θεωρηθεί ασθένεια των ηλικιωμένων, εάν οι σύγχρονοι άνθρωποι, χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι, δεν καταστρέφουν τις αρθρώσεις τους νωρίτερα

«Ο χόνδρος, όπως και άλλοι ιστοί του σώματος, τρέφεται μέσω του αίματος. Μέσω μικρών αγγείων, τα θρεπτικά συστατικά παραδίδονται στην άρθρωσηΚαι εδώ είναι το ενδιαφέρον: όταν κινούμαστε, 4-5 από τα 5 τριχοειδή εκτελούν τις λειτουργίες τους. Και όταν η άρθρωση είναι σε ηρεμία, υπάρχουν μόνο 1-2 τριχοειδή αγγεία, δηλαδή, ενώ οι αρθρώσεις μας βρίσκονται σε ακίνητη κατάσταση, η διατροφή μειώνεται κατά 3-4 φορές. "

Ως εκ τούτου, ένας από τους κύριους λόγους για την ανάπτυξη αρθρώσεων σε άτομα που δεν είναι ακόμη ηλικιωμένοι είναι ένας καθιστικός τρόπος ζωής: εργασία στο γραφείο σε υπολογιστή, οδήγηση αυτοκινήτου, ανάπαυση στο σπίτι στον καναπέ. Επιπλέον, το κρύο και η υγρασία, οι αγγειακές παθήσεις, το αυξημένο ιξώδες του αίματος και το υπερβολικό βάρος επηρεάζουν τη διατροφή της άρθρωσης.

«Λέγεται συχνά ότι τα επίπεδα πόδια οδηγούν σε αρθροπάθεια. Αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Τα επίπεδα πόδια δεν είναι η άμεση αιτία αυτής της ασθένειας, αλλά μπορεί να θεωρηθεί παράγοντας προδιάθεσης. Ένα άλλο πράγμα είναι πιο ενδιαφέρον. Συχνά αναπτύσσεται αρθροπάθεια σε άτομα που, φαίνεται, προσπαθούν να παρακολουθούν την υγεία τους. Για παράδειγμα, πηγαίνουν σε γυμναστήρια. Στο γυμναστήριο, μελετούν ενεργά για δύο έως τρεις ώρες μερικές φορές την εβδομάδα. Είναι καλό για την καρδιά, αλλά όχι για τις αρθρώσεις, οι οποίες είναι υπερφορτωμένες. Το ίδιο ισχύει και για το τρέξιμο. Είναι καλή συνήθεια, αλλά πρέπει να επιλέξετε τα σωστά παπούτσια για τρέξιμο - ειδικά για τρέξιμο, με καλή απορρόφηση των κραδασμών στην περιοχή της φτέρνας. "

Επιπλέον, οι άνθρωποι συχνά έρχονται σε ορθοπεδικό μετά από δίαιτα με πόνο στις αρθρώσεις. Φαίνεται ότι έχει χάσει βάρος, το βάρος έχει μειωθεί, οι αρθρώσεις πρέπει να είναι "χαρούμενοι", αλλά πονάνε. Το θέμα είναι ότι κατά τη διάρκεια της δίαιτας δεν έλαβαν σημαντικά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για συνεχή αναγέννηση, συμπεριλαμβανομένων των λιπών, τα οποία συχνά προσπαθούν να εγκαταλείψουν κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματισμούς στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα από κατάγματα. Λίγο καιρό μετά τον τραυματισμό, μπορεί να εμφανιστεί πόνος στις αρθρώσεις - αυτή είναι η λεγόμενη μετατραυματική αρθροπάθεια.

«Ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξεις τις αρθρώσεις σου είναι με τακτική, ήρεμη άσκηση με τη μορφή κινήσεων αρθρώσεων μεγάλου πλάτους και καλής διατροφής. Εάν έχετε ήδη αρθροπάθεια, τότε η επιτρεπόμενη σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να συζητηθεί με έναν τραυματία. "

Ο κατεστραμμένος χόνδρος δεν μπορεί να επισκευαστεί, αλλά είναι δυνατή η κίνηση χωρίς πόνο.

Το κύριο πράγμα είναι να αποφευχθεί η υποτροπή.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες σχεδόν τις αρθρώσεις. Για παράδειγμα, φορώντας ψηλοτάκουνα παπούτσια θα φθαρεί ο χόνδρος στις μικρές αρθρώσεις του ποδιού, ειδικά στο μεγάλο δάκτυλο. Αλλά πιο συχνά οι ασθενείς έρχονται στο γιατρό με παράπονα για πόνο σε μεγάλες αρθρώσεις - ώμο και γόνατο.

«Η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί ασυμπτωματικά για 10 ή 20 χρόνια. Μερικές φορές είναι δυνατό να το αναγνωρίσουμε πριν ξεκινήσει η φλεγμονή - κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων ή κατά τη διάρκεια έρευνας που σχετίζεται με άλλα προβλήματα », λέει ο τραυματικός.

Τα πρώτα σημάδια αρθρώσεως που οι ασθενείς αρχίζουν να αισθάνονται είναι δυσκαμψία στην άρθρωση μετά από μακρά ανάπαυση, πρήξιμο των αρθρώσεων. εάν η ασθένεια αναπτυχθεί στους ώμους, τότε γίνεται δύσκολο να φτάσετε με το χέρι σας στην κάτω πλάτη, στην πλάτη, εάν στα πόδια πονάει να κατεβεί τις σκάλες, εμφανίζεται χωλότητα, η απόσταση που ταξιδεύει ένα άτομο χωρίς δυσφορία μειώνεται σταδιακά . Εάν οι αρθρώσεις αρχίσουν να βλάπτουν ακόμη και σε ηρεμία, αυτό ήδη δείχνει σημαντική σοβαρότητα της παθολογικής διαδικασίας, όταν σχεδόν τίποτα δεν παραμένει στον χόνδρο. Συνήθως, αυτή τη στιγμή, οι ασθενείς ζητούν βοήθεια από γιατρούς.

Ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξετε τις αρθρώσεις σας είναι μέσω τακτικής, ήρεμης άσκησης και καλής διατροφής.

«Πρώτα απ 'όλα, μειώνουμε τη φλεγμονή συνταγογραφώντας φάρμακα και περιορίζοντας το φορτίο, μειώνοντας τον πόνο στην περιοχή των αρθρώσεων. Ο έντονος πόνος εξαφανίζεται μέσα στις πρώτες 1-2 εβδομάδες. Αλλά τότε είναι επιτακτική η συνέχιση της ενεργού θεραπείας, η οποία συνήθως διαρκεί περίπου 1-2 μήνες. Ο κύριος στόχος είναι να σταματήσει η διαδικασία της κοινής καταστροφής και να αποφευχθεί η υποτροπή. Ο χόνδρος δεν μπορεί να αποκατασταθεί, να αναπτυχθεί, αλλά είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια σταθερή ύφεση και, στη συνέχεια, θα είναι δυνατόν να ζήσουμε με αρθρώσεις, δηλαδή να κινηθούμε χωρίς πόνο και ταλαιπωρία για πολλά χρόνια ακόμη. Είναι σημαντικό μόνο να τηρείτε το μοτέρ του κινητήρα, να τρώτε σωστά και να μην υπερψύχετε. Συχνά εξηγώ στους ασθενείς μου ότι η αρθροπάθεια δεν είναι ασθένεια, αλλά τρόπος ζωής. "

Ο σύγχρονος εξοπλισμός στην κλινική EMS σας επιτρέπει να αξιολογήσετε γρήγορα και με ακρίβεια τι συμβαίνει με τις αρθρώσεις. Είναι δυνατόν να συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό τραυματία, να πραγματοποιήσετε εργαστηριακά διαγνωστικά, να κάνετε ακτίνες Χ και υπερήχους της άρθρωσης για προφυλακτικούς σκοπούς, προκειμένου να εκτιμήσετε την κατάσταση του χόνδρου. Και σε περίπτωση πόνου, αυτές οι εξετάσεις είναι απλώς απαραίτητες.