Οστεοχόνδρωση - ποια είναι αυτή η ασθένεια

πόνος στον αυχένα με οστεοχόνδρωση

Όλοι έχουν ακούσει για μια ασθένεια όπως η οστεοχόνδρωση, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι ποια είναι η ουσία αυτής της ασθένειας. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών διαγιγνώσκεται καθημερινά από γιατρούς, ενώ λίγοι καταλαβαίνουν τι είναι η οστεοχόνδρωση. Αυτή η παθολογική κατάσταση διαγιγνώσκεται τώρα όχι μόνο σε ηλικιωμένους ασθενείς, όπως ήταν πριν από 10-20 χρόνια, αλλά και σε άτομα ηλικίας 20 ετών. Τέτοιες θλιβερές στατιστικές σχετίζονται κυρίως με τον σύγχρονο ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Εάν βρείτε τον ορισμό της οστεοχόνδρωσης σε οποιαδήποτε ιατρική βιβλιογραφία, τότε ακούγεται ως εξής - αυτές είναι εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, οδηγούν στην απώλεια των κύριων λειτουργιών τους, η οποία εκφράζεται σε ποικίλη κλινική εικόνα. Ανάλογα με τη θέση των δίσκων που έχουν υποστεί ζημιά, διακρίνεται η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης:

 • αυχενική σπονδυλική στήλη
 • θωρακική περιοχή;
 • οσφυϊκή περιοχή.

Αιτίες και μηχανισμός ανάπτυξης της νόσου

Σε έναν ή τον άλλο βαθμό, σημάδια οστεοχόνδρωσης αναπτύσσονται σε όλα τα άτομα της μεγαλύτερης ηλικιακής ομάδας. Αυτή η διαδικασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γήρανσης στο σώμα. Όμως, δυστυχώς, αυτή η διαδικασία δεν αποκλείεται ακόμη και σε νεαρή ηλικία, όταν η αιτία της ανάπτυξής της είναι τραυματικοί τραυματισμοί, ασθένειες της σπονδυλικής στήλης, διάφορες στατικές και δυναμικές υπερφορτώσεις της σπονδυλικής στήλης.

Τις περισσότερες φορές, ο εκφυλισμός του χόνδρου ιστού των μεσοσπονδύλιων δίσκων επηρεάζει τα πιο κινητά μέρη της σπονδυλικής στήλης - στην πρώτη θέση είναι ο αυχενικός, ο δεύτερος - οσφυϊκός και ο τρίτος - ο θωρακικός.

Προς το παρόν, έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 10 θεωρίες σχετικά με τις αιτίες της ανάπτυξης της οστεοχόνδρωσης (αγγειακή, κληρονομική, μηχανική, αλλεργική, μολυσματική, ορμονική κ. λπ. ), αλλά καμία από αυτές δεν αποκαλύπτει πλήρως την ουσία αυτής της ασθένειας, είναι σχεδιασμένο για να αλληλοσυμπληρώνονται.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης:

 • γενετική προδιάθεση για αυτήν την ασθένεια.
 • ενδοκρινολογικές, μεταβολικές ασθένειες
 • χρόνια λοίμωξη
 • επιπλέον κιλά και υπέρβαρο?
 • κακή διατροφή και έλλειψη βιταμινών, μικροστοιχεία στα τρόφιμα
 • μη συμμόρφωση με το καθεστώς κατανάλωσης αλκοόλ με την ανάπτυξη λανθάνουσας αφυδάτωσης ·
 • εκφυλιστικές και ατροφικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στη διαδικασία γήρανσης.
 • υπέστη τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης.
 • παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος (ακατάλληλη στάση σώματος, επίπεδα πόδια, οστεοαρθρίτιδα, παθολογικές καμπυλότητες της σπονδυλικής στήλης, συγγενής υπερκινητικότητα των κανονισμών και άλλα).
 • υποδυναμία;
 • εργασία που σχετίζεται με τη συνεχή ανύψωση βάρους, με μακρά παραμονή σε μια δυσάρεστη και μη φυσιολογική θέση.
 • συμμετοχή σε επαγγελματικά αθλήματα ·
 • κακές συνήθειες;
 • τη συνήθεια να περπατάτε σε ψηλά τακούνια.

Η συνεχής καθιστική εργασία σε μια μη φυσιολογική και δυσάρεστη στάση είναι ένας σοβαρός παράγοντας στην ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης.

Η ανάπτυξη και η εξέλιξη της οστεοχόνδρωσης είναι μια μακρά διαδικασία που σταδιακά διέρχεται 4 στάδια. Στο πρώτο στάδιο, εμφανίζονται αλλαγές στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Ο πυρήνας του pulposus, που είναι μάζα τύπου ζελέ, αποτελείται από πρωτεογλυκάνες (αυτές οι ουσίες εκτελούν σημαντική λειτουργία - συγκρατούν μόρια νερού), τα οποία παρέχουν τις ιδιότητες απορρόφησης του δίσκου.

Για κάποιο λόγο (μηχανική καταπόνηση στο δίσκο, αφυδάτωση, μειωμένη μικροκυκλοφορία και διατροφή του χόνδρου ιστού), ο πυρήνας pulposus χάνει σταδιακά νερό και στεγνώνει. Αυτό οδηγεί σε απώλεια ελαστικότητας και ρωγμών του ινώδους δακτυλίου του δίσκου, μείωση του ύψους του, αλλά η διαδικασία δεν υπερβαίνει τα όριά του. Κατά κανόνα, σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης της οστεοχόνδρωσης, δεν υπάρχουν συμπτώματα, αν και αυτή η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκετά αποτελεσματικά στην αρχή.

Στο δεύτερο στάδιο, αναπτύσσεται η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Λόγω της μείωσης του ύψους του δίσκου, οι γειτονικοί σπόνδυλοι έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο, γεγονός που οδηγεί σε χαλάρωση των μυών και των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται η παθολογική κινητικότητα των σπονδύλων, ολισθαίνουν μεταξύ τους (σπονδυλολίσθηση ). Σε αυτό το στάδιο της οστεοχόνδρωσης, οι ασθενείς ζητούν ιατρική βοήθεια σε σχέση με τον πόνο στην πλάτη.

Στο τρίτο στάδιο, αναπτύσσονται οι πιο έντονες μορφολογικές αλλαγές και η προηγουμένως μη διαγνωσμένη οστεοχόνδρωση ανιχνεύεται σε αυτό το στάδιο σε σχεδόν 100% των περιπτώσεων. Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη επιπλοκών όπως η προεξοχή και η κήλη του δίσκου. Οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης εμπλέκονται επίσης στην παθολογική διαδικασία με το σχηματισμό υπερχείλισης σε αυτές.

Στο τελικό στάδιο της ανάπτυξης της οστεοχόνδρωσης, εμφανίζονται προσαρμοστικές αλλαγές - το σώμα προσπαθεί με κάποιο τρόπο να σταθεροποιήσει την παθολογική κινητικότητα, η οποία αποκαλύπτεται στον πολλαπλασιασμό των οριακών οστεοφυτών, τα οποία τελικά τείνουν εντελώς στην σπονδυλική στήλη. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη αγκύλωσης και παθολογικής καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης.

Συμπτώματα της νόσου

Τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης είναι πολύ διαφορετικά. Αυτή η ασθένεια μπορεί να συγκαλυφθεί ως οποιαδήποτε παθολογία - στηθάγχη, νευραλγία, νεφρικός κολικός κ. λπ. Τα σημάδια της οστεοχόνδρωσης εξαρτώνται κυρίως από τον εντοπισμό της παθολογικής διαδικασίας.

Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Τα κύρια σημεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης είναι ο πονοκέφαλος, ο οποίος ξεκινά από την ινσουλίνη και εξαπλώνεται στην περιοχή του τεστορο-βρεγματικού. Ο πόνος είναι σταθερός, εντείνεται όταν το κεφάλι περιστρέφεται προς τα πλάγια ή ρίχνεται πίσω.

Συχνά μια επιπλοκή της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, η θεραπεία της οποίας είναι υποχρεωτική, είναι το σύνδρομο της σπονδυλικής αρτηρίας. Σε αυτήν την περίπτωση, η παροχή αίματος στον εγκέφαλο διαταράσσεται, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συχνός σύντροφος της αυχενικής οστεοχόνδρωσης είναι η ζάλη, η οποία εντείνεται ή εμφανίζεται με ξαφνικές κινήσεις στο λαιμό. Μπορεί να εμφανιστεί πόνος στην ζώνη του ώμου ή στην άρθρωση του ώμου, ο οποίος πρέπει να διαφοροποιηθεί με αρθρίτιδα, αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες των αρθρώσεων.

Οστεοχόνδρωση της θωρακικής περιοχής

Το κύριο σύμπτωμα μιας βλάβης στη θωρακική περιοχή είναι ο πόνος. Ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός και πόνος (θωρακία) ή οξύς με τη μορφή οσφυαλγίας (θώρακα). Ο εντοπισμός του πόνου εξαρτάται από το επίπεδο των παθολογικών αλλαγών. Ο πόνος μπορεί να δοθεί από την πλάτη και προς τα εμπρός του θωρακικού τοιχώματος.

Συχνά, η θωρακική οστεοχόνδρωση προσομοιώνει τη στηθάγχη. Υπάρχουν πονόδοντες ή παρατεταμένος πόνος στην περιοχή της καρδιάς. Σε αντίθεση με τη στηθάγχη, δεν σχετίζονται με σωματικό και συναισθηματικό στρες, δεν ανακουφίζονται από φάρμακα όπως τα νιτρικά.

Επίσης, η θωρακική οστεοχόνδρωση μπορεί να προσομοιώσει ασθένειες του πεπτικού συστήματος - γαστρίτιδα, παγκρεατίτιδα, χολοκυστίτιδα και ούτω καθεξής.

Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η κύρια εκδήλωση της οστικής οστεοχόνδρωσης είναι ο πόνοςΟ πόνος μπορεί να είναι χρόνιος πόνος (οσφυαλγία) ή οξεία και βραχυπρόθεσμη (οσφυϊκή χώρα). Ο πόνος στην οσφυϊκή οστεοχόνδρωση εκπέμπεται σε ένα ή δύο πόδια κατά μήκος της πίσω επιφάνειας, πιθανώς τα κάτω άκρα είναι επώδυνα.

Η οστική οστεοχόνδρωση μπορεί να μιμείται την ουρολιθίαση, μερικές γυναικολογικές παθήσεις, ακόμη και την οξεία χειρουργική παθολογία, όπως η οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η οστεοχόνδρωση μπορεί να υποψιαστεί με βάση τα παράπονα του ασθενούς, το ιατρικό ιστορικό, το ιστορικό ζωής (προσδιορισμός παραγόντων κινδύνου για οστεοχόνδρωση), τη φυσική εξέταση και τη νευρολογική εξέταση.

Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με τη βοήθεια της ακτινογραφίας (μειωμένο ύψος δίσκου, παθολογικές στροφές της σπονδυλικής στήλης, πολλαπλασιασμός των οστεοφυτών, υπερχείλιση στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, σπονδυλολίσθηση, σπονδυλίωση, σπονδυλοαρθρίτιδα). Μια απαραίτητη μέθοδος για τη διάγνωση επιπλοκών όπως η προεξοχή και η κήλη δίσκων είναι η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού. Χρησιμοποιούνται επίσης CT και υπερηχογράφημα. Δεν υπάρχουν ειδικές εργαστηριακές αλλαγές στην οστεοχόνδρωση.

Αρχές θεραπείας

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης είναι μια δύσκολη και σχεδόν αδύνατη εργασία, η οποία πρέπει να προσεγγιστεί μόνο με περιεκτικό τρόπο. Η φαρμακευτική θεραπεία χρησιμοποιείται μόνο για επιδείνωση και ανάπτυξη συνδρόμου πόνου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται αντιφλεγμονώδης, αναλγητική, αποσυμφορητική θεραπεία. Χρησιμοποιούν επίσης φάρμακα που εξαλείφουν τον μυϊκό σπασμό των σκελετικών μυών και φάρμακα που βελτιώνουν την παροχή αίματος στους ιστούς της σπονδυλικής στήλης, αποκαθιστούν τον ιστό του χόνδρου.

Η βάση της θεραπείας είναι μέθοδοι μη ναρκωτικών, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται συνολικά και τακτικά:

 • φυσιοθεραπεία;
 • χειροκίνητη θεραπεία;
 • μασάζ και αυτο-μασάζ
 • θεραπεία με λέιζερ;
 • βελονισμός;
 • θεραπεία φυσιοθεραπείας (μαγνητοθεραπεία, ηλεκτροφόρηση, θεραπεία υπερήχων, βαλνοθεραπεία).

Με την ανάπτυξη επιπλοκών, χρησιμοποιείται χειρουργική θεραπεία - νευροχειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη. Οι σύγχρονες τεχνολογίες καθιστούν δυνατή την εκτέλεση ενδοπροσθετικών ενός κατεστραμμένου δίσκου με τεχνητές ενδοπρόσθετες.

Εάν δεν θέλετε να υποφέρετε από πόνο στην πλάτη και άλλα συμπτώματα οστεοχόνδρωσης, τότε η πρόληψη θα σας βοηθήσει. Μην ξεχάσετε να αποφύγετε παράγοντες κινδύνου για αυτήν την παθολογία, να ακολουθήσετε έναν ενεργό τρόπο ζωής, να παρακολουθείτε την υγιεινή της εργασίας σας.